Det första fria presidentvalet i Guinea hölls 2010. I oktober i år var det dags för guineanerna att åter bege sig till röstlokalerna. Omkring 4 millioner guineanerna röstade och det är 70% av de röstregistrerade. Imponerande siffror.

Många guineaner röstade för första gången så Tostan hade informerat sina medlemmar om de olika stegen i själva röstförfarandet med ID kort, röstsedlar och fingrar som bläckmärkes. Här några kommentarer från Tostanmedlemmar.

”Innan Tostan kom till Santiguiya var det ingen i vår by som brydde sig om att rösta,” säger Noumousso Traoré. ”Förut tänkte jag aldrig på att rösta. Genom Tostans undervisning om demokrati lärde jag mig att rösta är en rättighet. Så jag tog min motorcykeltaxi och for och röstade i Soulemaniya, en mil från min by,” berättar Sayon Camara.”Många fler från byn gjorde samma resa trots att somliga fick gå till fots.”

”Valet detta år utmärktes av lugn och respekt för varandra. I Konkofaya väntade alla i kö utan bråk och konflikter,” säger Ibrahima Touré.