Molly Melching har varit på långt besök i Sverige och som vanligt med ett digert program. Första veckan fylldes av möten med representanter för Radiohjälpen, Sida, Postkodstiftelsen och UNICEF, alla viktiga stödjare av Tostan. Ann Bernes, ambassadör för jämställdhet och feministisk utrikespolitik , tog emot på UD och Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter publicerade helsides artiklar om hur Tostan arbetar på plats. Även ’Tankar för dagen’ i radions P 1 uppmärksammade Tostan.

Andra veckan bestämdes programmet av World’s Children’s Prize för vilket Molly var en av årets tre nominerade. Efter populära besök i flera svenska skolklasser avslutades med högtidligheter på Gripsholms slott i närvaro av av Drottning Silvia. Sista kvällen bjöd Tostan Sverige tillsammans med H.M. Drottning Silvias Stiftelse och World’s Children’s Prize på en helkväll på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Efter lite mingel invigdes kvällen för cirka 150 Tostan intresserade av unga musiker och dansare från Khayelitsha i Sydafrika. Med sång och dunkande trumrytmer fick de publiken med sig och journalisten Mia Holmgren fick en inspirerande inledning till sin timslånga intervju med Molly. Med sedvanligt engagemang berättade Molly om Tostan då och nu och om vad hon hoppas på för framtiden när hon nu avgår som VD efter 26 år. Eftersom hon fortsätter med undervisning och programplanering får Tostan även i framtiden del av det bästa av hennes unika begåvning och hon får göra det hon själv säger sig tycka bäst om.

På frågan om varför Tostan haft framgångar där andra misslyckats menade Molly att hemligheten är att Tostan lyssnar. Tostan ser de behov som finns på plats och försöker inte pressa västerländska mallar på afrikanska liv. Det har ibland varit två steg framåt och ett steg bakåt, men ett samhälles normer förändras inte över natt. Det fordras tålamod och uthållighet – och pengar – att bygga en organisation som Tostan. För Molly stämmer uttrycket att en människa kan göra skillnad.

Med Molly var dottern Zoe och även Mamie och Marieme från Gambia som själva berättade sina historier. Mamie giftes bort 12 år gammal, blev gravid, slog sig fri och är nu Tostan koordinator. Marieme gick till Tostans byråd för hjälp när styvfadern ville gifta bort henne 11 år gammal. Byrådet talade med styvfadern och han är nu aktiv Tostan förkämpe.

Kvällen slutade som den började med musik, dans och recitation.