I det här inlägget vill vi berätta om hur Dame Guèye, som håller i Tostans kurser i sin modell på Tostans utbildningscenter Tostan Training Center (TTC) i Thiès, under sitt besök i USA både förbättrade sin engelska för att kunna lära ut Tostans modell för engelsktalande och lärde sig mer om hur det amerikanska samhället fungerar och hur man som ideell organisation kan arbeta där. Han hann även med att prata en hel del om Tostan under de två mångader han spenderade där. Vi har här översatt en intervju som Tostan International har gjort med honom.

Under sina 24 år i Tostan har Dame Guèye gått från att vara facilitator ute på fältet till sin nuvarande roll som programchef. Han har självklart mött en del utmaningar längs vägen och haft stor nytta av de möjligheter han fått att utvecklas i sin roll och prövat på många roller i såväl Tostan Senegal som Tostan International.

Vad var syftet med din resa till USA?
Jag deltog i en intensivkurs i engelska och höll presentationer om Tostans unika och innovativa inställning till utvecklingsfrågor. Att kunna kommunicera flytande på engelska är en stor tillgång i mitt arbete på Tostan Training Center. Förutom att hålla i våra kurser på engelska så kommer jag att kunna följa med Tostans partner på besök till deltagande samhällen, arbeta med engelskspråkiga organisationer som vill samarbeta med de deltagande samhällenas kommittéer och själv delta i större internationella samarbetsprojekt som Tostan är med i.

Vad gjorde du under din tid i USA?
Under april så läste jag engelska på Massachusetts International Institute of Languages. Sedan åkte jag till ett flertal städer på den amerikanska östkusten för att lära mig mer om den amerikanska kulturen. Jag hade glädjen att delta i många samhällsaktiviteter, som kulturella utbyten, återplantering av träd, presentationer av Tostan och en vandring till berget Monadnock tillsammans med några vänner. Jag uppskattade särskilt en musikafton i Holyoke som organiserades av den senegalesiska rapgruppen Gokh Bi System och trumslagaren Massamba Diop. Det var ett fantastiskt tillfälle att introducera senegalesisk musik för mina amerikanska vänner.

Berätta om din presentation för UN Women …
Den 22 maj höll vi en presentation för 25 medarbetare på UN Women i New York. Jag berättade om Tostans arbete, metod och fantastiska resultat kring avskaffandet av kvinnlig omskärelse och barnäktenskap och vårt arbete med FN:s globala mål. Vi diskuterade även de deltagande samhällenas kommittéers roll under och efter Tostans utbildningsprogram och den roll som Tostan Training Center spelar i att nå ut med vår metod i Afrika. Vi avslutade med att dela Tostans vision för tillväxt, hållbarhet och effekt under de kommande åren.

fullsizeoutput_8f-768x1024

Dame Guèye mottar sitt erkännande från borgmästare Nicole Lachapelle.

Vilken plats uppskattade du mest under din tid i USA?
Min favoritplats var Maontague i Massachusetts eftersom att jag där behandlades som en lokalinvånare. Jag kunde berätta en hel del om Tostans arbete i Afrika och blev inbjuden till alla större händelser i samhället. Jag lärde också 25 av mina grannar en välkänd senegalesisk sång på Wolof. Tostan är nu välkänt i Montague och tack vare Marina Goldman and Leigh Rae så var jag med i många lokala aktiviteter. Eftersom att de är mycket inflytelserika så hoppas jag att de kan hjälpa Tostan att hitta framtida partners och mobilisera människor i närområdet.

Vi vill gratulera dig till ditt erkännande från Easthamptons borgmästare! Hur kändes det?
Jag blev väldigt förvånad när jag fick motta ett ”Certificate of Recognition” från borgmästaren Nicole Lachapelle. Min intention när jag kom till Easthampton var bara att berätta om Tostan och vår metod och resultat, så jag blev väldigt rörd när jag fick motta erkännandet och mer motiverad för arbetet framöver.

Vad lärde du dig i USA? Vad kommer du att ta med dig till ditt arbete i Tostan?
Under de 56 dagar jag var i USA, så lärde jag mig förstås mycket engelska som kommer att hjälpa mig i mitt arbete med kurserna på TTC och göra så att jag kan representera Tostan internationellt. När jag träffade UN Women så fick jag lära mig att koppla Tostans resultat till de globala målen och utveckla min förmåga att tala inför andra inom utvecklingssektorn.
Jag fick även lära mig om den amerikanska kulturen och bli bättre på att planera min tid. Under resan kunde jag också hitta framtida partners och givare bland kommuner, företag och universitet. Jag etablerade ett nätverk på den amerikanska östkusten och många uttryckte ett intresse för att delta i Tostans kurser. Jag har sett att om vi kan övertyga andra om den effekt vår modell har, så kommer de att hjälpa oss framåt och ge Tostan den plats vi förtjänar.